dania i przepisy

W okresie postu należy stosować zbilansowaną dietę, dlatego ważne jest, aby dieta była bogata w białko i błonnik. Tak więc przepis na naszą zupę będzie bardziej aktualny niż kiedykolwiek!
Składniki:100 g ryżu3 ziemniaki2 żarówki1 marchewka1 biały korzeń (seler, pietruszka)5 ząbków czosnku70 g orzechów włoskich3 ul. łyżki koncentratu pomidorowego3 ul. łyżki olejuzielenina (pietruszka, kolendra)2 liście laurowe, szczypta mielonego cynamonu, chmiel-suneli do smaku, pieprz czerwony mielony – do smaku, pieprz czarny mielony – do smaku, sól – do smaku, cukier – do smaku, 2 litry wody

Przygotowanie:

Bulion ziemniaczany w mundurze do ugotowania. Schłodzić, oczyścić i pokroić w kostkę.

Ryż opłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i bulionem do ugotowania przez 20 minut.

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Marchew i korzeń sody białej na dużej tarce. Drobne zielenie. Osuszyć orzechy włoskie na patelni, oczyścić i zmielić wałkiem do ciasta lub blenderem.

Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, dodajemy marchewki, biały korzeń i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez 3 minuty. Dodaj orzechy, czosnek, przyprawy i cukier, wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.

Przygotowujemy chude zupy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.